volver

Presentació programa PSOE XÀBIA 2023/2027

L'accés dels joves a l'habitatge i la protecció del territori, eixos del programa electoral del PSOE de Xàbia

L'alcalde i candidat, José Chulvi, presenta un pla en el Saladar per a evitar les inundacions de l'Arenal i un Museu de la Mar en la Avda. Augusta.

Després d'una legislatura complexa i marcada pels dos anys d'aturada de la Covid, sumats a la destrossa de temporals i la pujada de preus per la guerra d'Ucraïna, el PSOE de Xàbia ha presentat un balanç de la situació de Xàbia.

En aqueix sentit, l'alcalde i candidat, José Chulvi, va manifestar que “en els moments de dificultat hem fet el que tocava: estar al costat de les persones i mobilitzar tots els recursos necessaris per a ajudar a famílies i empreses”. Per això, va recalcar, es van posar 13 milions d'euros per a la preservació de negocis i llocs de treball, i més de 10 en plans d'ocupació. A més de baixar l'IBI un 17% i eliminar la taxa del fem per a empreses i particulars.

Així mateix, Chulvi va explicar que “no hem deixat de treballar en aquest temps, i gràcies a això, hui tenim ja en marxa la Xàbia del futur, que ha d'assentar-se sobre tres eixos: habitatge, sostenibilitat i protecció a les persones”. Per això, el partit ha presentat un programa electoral que és fruit de centenars de consultes a veïns i veïnes, així com de reunions amb els sectors estratègics del municipi.

Habitatge i protecció

En la presentació del document, José Chulvi va estar acompanyat de gran part de l'equip electoral del PSOE així com de nombrosos militants del partit.

Kika Mata i Rosana Sapena van oferir una visió de l'urbanisme en què el més destacat va ser la pròxima aprovació del Pla General que ha de protegir 10 milions de m², així com la construcció de 153 habitatges per al lloguer social destinat a joves i famílies amb pocs recursos. D'aquestes cases, 118 s'iniciaran de manera immediata, tal com va anunciar fa poques dates José Chulvi, després de l'acord amb la Generalitat Valenciana.

Per part seua, Rosana Sapena també va explicar dos importants plans urbanístics: d'una banda l'obertura del Carrer Gènova entre Duanes i l'Arenal (ja aprovada) i per un altre, la creació d'un parc antiavingudes en el Saladar per a acabar amb els problemes d'inundacions de l'Arenal.

Infraestructures esportives

En el terreny de l'esport, Alberto Tur va anunciar la renovació del complex dels Mesquides, així com el nou pavelló cobert del Freginal, que juntament amb la pista d'atletisme que es té previst realitzar en l'àrea entre el camp de futbol i el riu, convertirà aquest barri en un dels nuclis esportius més importants. Així mateix, va anunciar la pròxima posada en marxa de la piscina municipal, que culminarà l'oferta en Duanes, al costat del pavelló Miguel Buigues. Aquest recinte, d'altra banda, tal com va comptar Isabel Moreno, estarà connectat a les pistes del CEIP Port per una nova plaça, resultat de convertir en zona de vianants el carrer Manuel Bordes Valls i tirar el mur que ara les aïlla.

El Museu de la Mar

Precisament Isabel Moreno es va referir als projectes educatius de la nova legislatura, que passen per la culminació de les obres iniciades en el col·legi Trenc d’Alba i la construcció del nou Graüll, a més d'augmentar els cicles formatius que s'ofereixen en secundària a Xàbia.

Així mateix, va presentar un pla perquè els edificis educatius es convertisquen en comunitats energètiques sostenibles (gràcies a l'ús d'energies netes i renovables) i solidàries (amb el repartiment de l'excedent energètic o la destinació dels diners estalviats a plans socials).

Quant a infraestructures culturals, Vicent Miralles va anunciar la creació del Museu de la Mar, un centre destinat a acollir la riquesa marinera de Xàbia, tant la d'origen arqueològic de diferents èpoques, com la relacionada amb la memòria més recent vinculada a la pesca i oficis tradicionals. Aquest Museu, que es completa amb una plaça oberta, se situarà en la Avda. Augusta, al costat del Canal de la Fontana, i completarà l'oferta cultural, d'oci i esportiva d'aquesta via d'unió entre Duanes i l'Arenal.

D'altra banda, també va fer esment a la voluntat de finalitzar obres detingudes com l'Auditori o que nous immobles com la Casa Xolbi o el Central Cinema se sumen a l'oferta del Casc Històric.

Economia i sostenibilitat

En aquest apartat, Ximo Segarra va manifestar que “Xàbia és un dels pobles més dinàmics i desitjats del litoral, i això és bo per a marxa de l'economia, però tenim el repte d'harmonitzar aqueixa realitat i l'acompanyament a les empreses amb la protecció dels valors ambientals i de qualitat de vida que hem de conservar.

D'altra banda, va explicar que es treballarà per a aconseguir la senda litoral que unisca definitivament Duanes i l'Arenal, entre el passeig Joaquim Sorolla i el del Tenista David Ferrer. Per a això el pas més important “era obrir el carrer Gènova i ja tenim el projecte en marxa per a convertir-lo en realitat”.

Un aspecte important del programa apel·la a la sostenibilitat ambiental i la continuïtat de la protecció dels espais naturals més valuosos de Xàbia, com ja s'ha fet amb el camp de boies de fondeig, la protecció de les coves marines o l'accés a les cales. Respecte d'aquestes últimes, el projecte del PSOE preveu establir taxes d'aparcament per a lluitar contra la massificació així com implantar el transport públic i donar-los un accés més racional.

Segarra va anunciar també que es donarà continuïtat a les campanyes d'estímul del comerç local i que s'impulsaran noves fires temàtiques de gastronomia i comerç vinculades al patrimoni de Xàbia per a animar la temporada baixa. També, que “es posaran els mitjans necessaris per a millorar les telecomunicacions i que el nostre poble siga atractiu als nòmades digitals, treballadors que poden triar la seua ubicació i que aporten un alt valor afegit al destí”.

Joventut, Igualtat i cuidats

Tant Rita Berruti com Montse Villaverde, per part seua, van posar l'accent en la necessitat de mantenir l'alt nivell de cuidats i ajudes a les persones més necessitades amb projectes com un alberg per a persones sense recursos, el manteniment dels programes Menjar a Casa per a portar el menjar a persones majors, Radars, per a detectar a veïns amb problemes de salut mental, o el d'acompanyament per a dones víctimes de violència de gènere.

Finalment, Sergio Camarasa va abordar els reptes que el programa planteja per a la infància i joventut, cas de la renovació del parc Pedro IV o la implantació d'un cicle de cinema destinat a aquest públic, tant en sales com a l'aire lliure. De la mateixa manera, Camarasa es va referir a la possibilitat de crear un bo d'acord amb el sector hostaler perquè els joves de Xàbia puguen accedir a l'oferta gastronòmica local, o a mesures que ja es troben en curs com l'ampliació del skate park o el fet d'oferir suport acadèmic gratuït en l'espai Play Jove, així com la iniciativa “patis oberts”, que ja es troba en fase molt avançada i que suposa oferir les pistes dels centres educatius per al seu ús fora de les hores lectives.